fbpx

Kan man leve af at tegne?

Af Valdemar Alfred, Valdefar.dk

Når jeg møder folk der spørger hvad jeg laver, er det somme tider noget der bliver spurgt om – eller måske lidt antydet mellem linjerne. “Kan man virkelig leve af at tegne?”. Og det er med god grund!

Det samme spørgsmål holdt nemlig mig vågen, da jeg i 2018 som næsten nyuddannet, valgte at sige mit faste job op, for at starte enkeltmandsvirksomhed med fokus på illustration og tegnet grafik.

Valdefars tegninger
Kan man leve af at tegne?
Valdefar på kontoret.

Tog springet

Selvom jeg havde oprettet CVR og sågar allerede havde erfaring med betalte illustrationsopgaver, bl.a. fra min stribe i Metroxpress – troede jeg ikke 100 % på at det var realistisk at gøre det til mit fuldtidsarbejde.

At det kun var et spørgsmål om tid før den lille sparegris jeg havde opfedet til formålet måtte slagtes igen, og jeg måtte dreje nøglen om. En bekymring jeg tror alle selvstændige kender til, uanset hvor længe de har været i gang!

De første kunder

For hvordan i alverden gør man, når man skal klare det hele selv? Hvordan finder man kunder? Hvordan laver man sin egen marketing? Hvordan sætter man sin timepris? Hvordan fakturerer man korrekt? Hvad med kontor? Revisor?

Der er mange spørgsmål, når man bare sådan hopper hovedkulds ud i det, og det er helt naturligt at være bekymret, når man begynder!

Kan man leve af at tegne?
Valdefar i færd med at tegne en blogillustration til Webamp.

Så vidt, så godt

To og et halvt år er passeret når jeg skriver dette indlæg, og jeg kan heldigvis konstatere at der stadig er gang i butikken. Også på trods af den igangværende pandemi.

Jeg har opgaver booket et stykke ud i fremtiden, og jeg har tegnet for over 40 små og store kunder, måske et par du kender? Blandt andet har jeg været så heldig at tegne for:

Alm Brand
FOA
• Forbrugerrådet TÆNK
• Lægemiddelstyrelsen
• Meyers
Radikale Venstre
• Flere kommuner og ministerier

Men også masser af andre sjove spillere som:

• Droner.dk
• Grab’n Go Burgers
• Lej-En-DJ
• Webamp m.fl.
(ingen glemt, alle værdsat!)

Så helt galt har det lykkeligvis ikke været.

Hænger det sammen?

Jeg har i skrivende stund omsat for over en million kroner i min biks siden jeg startede. Til de ikke-så-regnskabskyndige: nej, det betyder desværre ikke at jeg har en million stående på kontoen. Det er som sagt over 2 år, og efter at have betalt for kontor, computer, revisor osv. har jeg trukket ca. det samme ud om måneden som en gennemsnitlig kontoransat. Men det lød godt, ik’? Så indtil videre kan jeg heldigvis konstatere at ja, man kan åbenbart godt leve af at tegne.

Ordentligt lys er en god idé når man tegner.
Kan man leve af at tegne?
Blogillustration til Webamp.dk

Vil du følge med?

Jeg tænkte at det måske kunne være interessant for jer med interesse for illustration og grafik, eller dig der bare er nysgerrig på livet som selvstændig, at få et lille indblik i hvordan jeg indtil videre er lykkedes med at få skabt min egen arbejdsplads med Valdefar.dk. Hvem ved – måske det kan inspirere dig der drømmer om at starte selv til at gøre det samme?

Alt det vil der komme meget mere om her på bloggen det næste stykke tid. Jeg håber du vil følge med.

Hør mere, eller få et tilbud på grafik her:

Del dine tanker

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

text Arkivet Arbejde hjemme